UNESCO PRIRODNA BAŠTINA EUROPSKE UNIJE

INFORMACIJE O LOKALITETU

Država članica: , ,
Koordinate: N53 31 43 E8 33 22
Godina upisa u članstvo: 2009.
Površina: 11434 km²

FOTOGALERIJA

LOKACIJA

Waddensko more

Waddensko more je najveći neprekinuti sustav intertajdalnih zona od pijeska i mulja na svijetu. Mjesto pokriva nizozemsko područje zaštite Waddenskog mora, njemačke nacionalne parkove Donja Saksonija i Schleswig-Holstein te veći dio morskoga područja danskoga Waddenskoga mora. To je velika, umjerena, relativno ravna obalna močvarna sredina nastala zamršenim interakcijama fizičkih i bioloških čimbenika koji su stvorili mnoštvo prijelaznih staništa s plimnim kanalima, pješčanim plićacima, livadama morske trave, školjkama, pješčanim gredama, blatnjave, slane močvare, ušća, plaže i dine. Područje je dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta, uključujući morske sisavce poput tuljana i dupina. Waddensko more jedan je od posljednjih preostalih velikih intertajdalnih ekosustava velikih razmjera u kojem prirodni procesi i dalje djeluju uglavnom nesmetano.

Njegova geološka i geomorfološka obilježja usko su povezana s biofizičkim procesima i pružaju neprocjenjiv zapis o neprekidnoj dinamičkoj prilagodbi obalnog okoliša globalnim promjenama. Postoji mnoštvo prijelaznih zona između kopna, mora i slatke vode koje su uzrok velikom bogatstvu vrsta na ovome području. Produktivnost biomase u Waddenskom moru jedna je od najviših na svijetu, što se najznačajnije pokazalo u broju riba, školjki i ptica. Ovo je ključno mjesto za ptice selice, a njegovi ekosustavi održavaju populacije divljih životinja i izvan njegovih granica.

Obalne močvare nisu uvijek najbogatija nalazišta u odnosu na raznolikost faune međutim to nije slučaj s Waddenskim morem. Slane močvare ugošćuju oko 2.300 vrsta biljnog i životinjskog svijeta, a morska i bogatija područja daljnjih 2.700 vrsta i 30 vrsta rasplodnih ptica. Istodobno može biti prisutno do 6 milijuna ptica, a prosječno 10-12 milijuna godišnje ih tu prolazi.  Dostupnost hrane i niska razina uznemiravanja osnovni su čimbenici koji pridonose ključnoj ulozi područja u podržavanju opstanka selidbenih vrsta. Biološka raznolikost na globalnoj razini oslanja se na Waddensko more.

IZVORI

https://whc.unesco.org/en/list/1314