UNESCO PRIRODNA BAŠTINA EUROPSKE UNIJE

INFORMACIJE O LOKALITETU

Država članica: ,
Koordinate: N48 28 32.628 E20 29 12.732
Godina upisa u članstvo: 1995.
Površina: 566.5 km²

FOTOGALERIJA

LOKACIJA

Krške špilje Aggteleka i Slovačkog krša

Špilje Aggteleka i Slovačkog krša čine velik broj složenih, raznolikih i relativno netaknutih špilja koncentriranih na relativno malom području. Smještena na sjeveroistočnoj granici Mađarske i jugoistočnoj granici Slovačke ova izuzetna skupina od 712 špilja nalazi se pod zaštićenim područjem od 566 km² i većim zaštitnim pojasom. Danas je znano više od 1000 špilja. Krški procesi stvorili su bogatu raznolikost struktura i staništa važnih s biološkog, geološkog i paleontološkog gledišta. Iako se krš nastavlja razvijati u planinama srednje visine i pod umjerenim klimatskim uvjetima, sedimenti i fosilni obrasci pružaju obilje dokaza o klimatskim uvjetima kasne krede i ranog paleogena, kao i periglacijalnim denudacijskim aktivnostima tijekom kvartara. Oblikovano više desetaka milijuna godina, područje pruža odličan prikaz stvaranja krša tijekom tropske i ledenjačke klime, što je ovdje vrlo neobično i vjerojatno bolje dokumentirano nego igdje drugdje u svijetu.

Najznačajniji špiljski sustav je Baradla-Domica, prekogranična mreža bogato ukrašena stalagmitima i stalaktitima. Također vrijedi spomenuti i ledenu špilju Dobsina, jednu od najljepših na svijetu. Među ledenim špiljama je i špilja Silica koja se nalazi na najnižoj širini unutar umjerene klimatske zone. Blizina raznih vrsta špilja raznovrsne morfologije, kao i važni arheološki ostaci, čine ovo mjesto izvanrednim podzemnim muzejem. Njegovi ekosustavi pružaju stanište za više od 500 troglofilnih vrsta (životinje koje žive u podzemlju), uključujući i one endemične. Interakcije između krških procesa koji se događaju na površini s onima koji se događaju ispod nje čine ovo područje prirodnim laboratorijem.
Područje špilja Aggtelek i Slovačkog krša, iako tipično za mnoge krške krajeve u Europi, odlikuje se velikim brojem (712 zabilježenih) različitih vrsta špilja. Geološki procesi koji uzrokuju da krška obilježja budu pokopana sedimentom, a potom kasnije reaktivirana ili ekshumirana, pružaju dokaze koji se odnose na geološku povijest zadnjih desetaka milijuna godina. Relikti pred-pleistocena (tj. stari više od oko 2 milijuna godina) na tom su području vrlo različiti, a mnogi od njih ukazuju na subtropske i tropske klimatske oblike. Oni uključuju zaobljena brda koja su relikvija tropskog krša kasnije modificirana pleistocenskim periglacijalnim vremenskim utjecajima. Ovaj paket paleokrških karakteristika, koji pokazuje kombinaciju tropske i snježne klime, vrlo je neobičan i vjerojatno je bolje dokumentiran u Slovačkom kršu nego bilo gdje drugdje u svijetu.

IZVORI

https://whc.unesco.org/en/list/725