UNESCO PRIRODNA BAŠTINA EUROPSKE UNIJE

INFORMACIJE O LOKALITETU

Država članica: 
Koordinate: N49 55 0.012 E8 45 14.004
Godina upisa u članstvo: 1995.
Površina: 0.4 km²

FOTOGALERIJA

LOKACIJA

Fosilna jama Messel

Fosilna jama Messel jedinstveno je i najbolje fosilno nalazište koje pridonosi razumijevanju evolucije i okoliša tijekom paleogena, razdoblja u kojem su se pojavili prvi moderni sisavci. Ono uključuje detaljan geološki zapis srednjega eocenskog doba, datiranog od 47 do 48 milijuna godina. Daje jedinstvene podatke o ranim fazama evolucije sisavaca i izuzetna je po kvaliteti očuvanja, količini i raznolikosti fosila više od  tisuću vrsta biljaka i životinja od kostura do perja, kože, dlaka i stomaka. Smješteno u njemačkom Hessenu, ovo područje od samo 0.4 km² čuva bogatu fosilnu podlogu od naftnih škriljavaca debljine oko 190 m. Otkriveno tijekom rudarskih aktivnosti, područje je sačuvano i bilo je predmet važnih paleontoloških istraživanja, što je uvelike pridonijelo našem poznavanju evolucijske povijesti. Značajna znanstvena otkrića uključuju studije evolucije eholokacije u izuzetno dobro očuvanim fosilima šišmiša i vitalne nove podatke o evoluciji primata, ptica i insekata.


Fosilno nalazište smatra se najboljim nalazištem koje prindonosi razumijevanju eocena, razdoblja kada su sisavci čvrsto uključeni u svim glavnim kopnenim ekosustavima. Očuvanost fosila u ovom nalazištu iznimna je i omogućava kvalitetan znanstveni rad.


Budući da je jama Messel lokacija nekadašnjeg rudnika uljnih škriljavaca, kopnena površina znatno je poremećena. Paradoksalno, da nije bilo rudnika, znanstvene vrijednosti jame nikada ne bi bile otkrivene. Rudarenje je  obustavljeno krajem 1960-ih i mjesto je otvoreno za privatna istraživanja, a 1971. čak je predloženo kao odlagalište otpada, što je dovelo do povećane znanstvene aktivnosti i zabrinutosti javnosti, što je rezultiralo kupovanjem jame od strane vlade i njenom potpunom zaštitom kao spomenika kulture. Iznimna očuvanost fosila koja daje prikaz morfologije sačuvane faune i flore, dodatno je očuvana uslijed ozbiljne posvećenosti vlade njenom dugoročnom održavanju kao mjestu znanstvene važnosti. Iako je tijekom stoljetnog rudarstva s nalazišta oduzeto mnogo materijala (otprilike 20 milijuna tona stijene), količina fosila u sedimentima uljnih škriljavaca još uvijek je golema.

IZVORI

https://whc.unesco.org/en/list/720