UNESCO PRIRODNA BAŠTINA EUROPSKE UNIJE

INFORMACIJE O LOKALITETU

Država članica: 
Koordinate: N69 7 60 W49 30 0
Godina upisa u članstvo: 2004.
Površina: 3998 km²

FOTOGALERIJA

LOKACIJA

Fjord Ilulissat

Smješten na zapadnoj obali Grenlanda, 250 km sjeverno od Arktičkoga kruga, grenlandski fjord Ilulissat je morsko ušće Sermeq Kujalleqa, jednog od rijetkih ledenjaka kroz koji grenlandska ledena kapa dopire do mora. Sermeq Kujalleq jedan je od najbržih i najaktivnijih ledenjaka na svijetu. Godišnje se otopi više od 35 km³ leda, tj. 10% leda Grenlanda, odnosno više nego bilo koji drugi ledenjak izvan Antarktika. Proučavan više od 250 godina, pomogao je razvoju našeg razumijevanja klimatskih promjena i glaciologije.

Kombinacija goleme ledene plohe i brzoga ledenog  potoka koji se pretapa u fjord prekriven ledenim brijegom fenomen je samo na Grenlandu i Antarktiku. Ilulissat nudi znanstvenicima i posjetiteljima pogled na prednji dio ledenjaka koji se spušta s ledene plohe u fjord. Divlja i izrazito slikovita kombinacija stijena, leda i mora, zajedno sa zastrašujućim zvukovima koje proizvodi kretanje leda pružaju nezaboravan prirodni spektakl.

Fjord Ilulissat izniman je primjer faze u Zemljinoj povijesti: posljednje ledeno doba kvartarnog perioda. Ledenjak je jedan od najbržih (40 m dnevno) i najaktivnijih na svijetu. Zemljište u rezervatu je u državnom vlasništvu te nisu dopuštena stalna naselja, a izgradnja u blizini također je strogo kontrolirana. Pristup području ograničen je divljom prirodom krajolika, bez putova i prilaza koje je napravio čovjek.  Problemi poput gužve (od krstarenja i turizma) i erozije svedeni su na malo područje blizu istoimenog grada Ilulissat.

IZVORI

https://whc.unesco.org/en/list/1149