UNESCO PRIRODNA BAŠTINA EUROPSKE UNIJE

INFORMACIJE O LOKALITETU

Država članica: 
Koordinate: N46 36 47 E12 9 47
Godina upisa u članstvo: 2009.
Površina: 1 419 km²

FOTOGALERIJA

LOKACIJA

Dolomiti

Devet komponenti područja Dolomita štite niz vrlo prepoznatljivih planinskih krajolika iznimnih prirodnih ljepota. Njihovi dramatični vertikalni i blijedo obojeni vrhovi u različitim, karakterističnim kiparskim oblicima iznimnog su  svjetskog značaja, uz to i međunarodno važna kombinacija znanosti o Zemlji. Količina i koncentracija vrlo raznolikih vapnenačkih formacija su izvanredne i univerzalne, a izvrsno izloženi reljefni oblici pružaju uvid u oporavak morskoga života u razdoblju trijasa, nakon najvećeg izumiranja zabilježenog u povijesti života na Zemlji. Uzvišeni, monumentalni i živopisni pejzaži Dolomita nameću divljenje te znanstvene i umjetničke interpretacije.

Dolomiti  su jedan od najatraktivnijih planinskih krajolika na svijetu. Njihova unutarnja ljepota proizlazi iz različitih spektakularnih vertikalnih oblika poput vrhova, šiljaka i kula, s kontrastnim vodoravnim površinama, uključujući izbočine, pukotine i visoravni, a svi se naglo izdižu iznad nježnijeg podnožja. Velikom raznolikosti boja odlikuju se kontrasti golih, blijedo obojenih stijena te šuma i livada ispod. Planine se uzdižu kao vrhovi s utorima u provaliju, a na nekim mjestima stoje izolirano. Neke od stijena ovdje se dižu iznad 1500 m i  među najvišim vapnenačkim stijenama su u svijetu. Prepoznatljiv krajolik Dolomita postao je arhetip „dolomitskog krajolika“. Istraživači su prvi bili zarobljeni ljepotom planina, a njihovo pisanje, fotografiranje i naknadno slikanje dodatno je svjedočilo o estetskoj privlačnosti krajolika.

Dolomiti su  globalno značajni za geomorfologiju kao klasično mjesto za razvoj planina u dolomitskom vapnencu. Područje predstavlja širok spektar kopnenih oblika povezanih s erozijom, tektonizmom i glacijacijom. Količina i koncentracija iznimno različitih vapnenačkih formacija izvanredne su u globalnom kontekstu, uključujući vrhove, kule i neke od najviših vertikalnih stijena na svijetu. Geološke vrijednosti također imaju iznimno značenje, osobito one o mezozojskim karbonatnim platformama ili "fosiliziranim atolima", odnosno u svezi dokaza koje pružaju o razvoju života nakon perma. Dolomiti obuhvaćaju i nekoliko međunarodno važnih tipova za stratigrafiju razdoblja trijasa. Znanstvene vrijednosti također su potkrijepljene dokazima o dugoj povijesti proučavanja i priznanja na međunarodnoj razini.

IZVORI

https://www.visitdolomites.com