UNESCO PRIRODNA BAŠTINA EUROPSKE UNIJE

INFORMACIJE O LOKALITETU

Država članica: 
Koordinate: N45 4 59.988 E29 30 0
Godina upisa u članstvo: 1991.
Površina: 3 124 km²

FOTOGALERIJA

LOKACIJA

Delta Dunava

Vode Dunava koje se ulijevaju u Crno more čine drugu po veličini i najbolje očuvanu deltu Europe. Dunavska delta ugošćuje više od 300 vrsta ptica te 45 vrsta slatkovodnih riba u brojnim jezerima i močvarama.

Na kraju puta dugog 2860 km, Dunav, druga najveća rijeka Staroga kontinenta gradi na svom raskrižju s Crnim morem više od 10 000 godina jednu od najljepših delta Europe pa i svijeta. Vode i zemljišta koja su se ovdje formirala raj su mnogim vrstama biljaka i životinja pa je to jedno od najvećih kompaktnih područja trske na svijetu, a od šuma su dominantne one hrasta, topole i vrbe. Uz velik broj vodenih i kopnenih biljaka, tu su kolonije pelikana i kormorana kao i velik broj drugih vodenih ptica koje tu žive, odnosno dolaze izleći ili prezimiti. Primjećujemo i velik broj vrsta riba ekološke, ali i veće gospodarske vrijednosti.

Može se reći da je iznimnom raznolikošću staništa i životnih oblika na relativno malom području delta Dunava pravi muzej biološke raznolikosti, sloj prirodnih gena i neprocjenjiva univerzalna prirodna baština.

IZVORI

http://www.ddbra.ro/en