UNESCO PRIRODNA BAŠTINA EUROPSKE UNIJE

INFORMACIJE O LOKALITETU

Država članica: 
Koordinate: N45 46 45.8 E2 57 54.4
Godina upisa u članstvo: 2018.
Površina: 242 km²

FOTOGALERIJA

LOKACIJA

Chaîne des Puys – Limagne rasjed

Tektonska arena Chaîne des Puys – Limagne rasjed, smještena u regiji Auvergne-Rhône-Alpes, u središtu Francuske, specifični je segment zapadnoeuropskog rifta nastalog nakon formiranja Alpa prije 35 milijuna godina. Područje  je to od 242 km² sa zaštitnom zonom od 163 km² konfiguriranom za pružanje strateške zaštite u ključnim područjima. Granice lokaliteta određene su tako da uključuju geološke značajke i krajolike koji karakteriziraju tektonsko-vulkanske sklopove i uključuju dugi rasjed Limagne, slikoviti vulkan Chaîne des Puys i obrnuti reljef Montagne de la Serre. Zajedno, oni su primjer kako kontinentalna kora puca te potom se urušava omogućujući podizanje magme iz dubine i njeno širenje na površini.

Područje je izvanredan prikaz procesa i karakterističnih značajki kontinentalnoga pucanja, temeljnog fenomena u Zemljinoj povijesti. Globalno je značajano zbog svoje cjelovitosti, gustoće i jasnoće topografske ekspresije i pruža prepoznatljive dokaze o genetskim i kronološkim vezama riftnih svojstava. Gusto grupirane i jasno povezane, ove značajke pružaju usredotočen pristup planetarnom geološkom fenomenu i njegovom cjelovitom razumijevanju.

Plutanje kontinenta, koje se očituje kroz tektoniku ploča, bitna je paradigma Zemljine povijesti jer objašnjava trenutni sastav oceana i kontinenata, njihovu prošlost i buduća kretanja. Područje je izvanredan prikaz fenomena kontinentalnoga pucanja, što je jedan od pet glavnih stupnjeva tektonike ploča. Geološke forme područja i njihov specifični raspored jasan su prikaz  toga procesa na cijelom planetu i učinaka na krajolik u velikom i malom  razmjeru. Ova koncentracija pokazala se globalno značajnom u pogledu njezine cjelovitosti, gustoće i izražajnosti te je od 18. stoljeća značajno pridonijela proučavanju klasičnih geoloških procesa.

IZVORI

https://whc.unesco.org/en/list/1434