UNESCO PRIRODNE LJEPOTE EUROPSKE UNIJE

O projektu

www.prirodne-ljepote.eu edukativna je internetska stranica za učenike i nastavnike, a objedinjuje 31 UNESCO-ov lokalitet prirodne baštine (u Hrvatskoj dva) i 66 UNESCO-ovih geoparkova (u Hrvatskoj dva) što čini brojku od 97 lokaliteta na području Europske unije. Sadrži edukativne opise, 582 fotografije i e-priručnik za nastavnike.

Projektni ciljevi

  • informiranje učenika o prirodnim ljepotama i zaštićenim spomenicima od strane UNESCO-a na području EU-a
  • osposobljavanje nastavnika geografije davajući im pregršt nastavnih materijala (web stranica i on-line priručnik)
  • uspostavljanje modernog edukativnog internetskog portala sa stalno ažuriranim podatcima koji bi postao polazišna točka za prvi susret s prirodnim ljepotama Europske unije za najmlađe uzraste
  • diseminacija projektnih rezultata u 1.374 osnovne i srednje škole Republike Hrvatske

Koja je razlika između UNESCO-ovih lokaliteta prirodne baštine i UNESCO-ovog Geoparka?

UNESCO-ovi lokaliteti svjetske baštine promiču očuvanje prirodnih lokaliteta (u zasebnoj kategoriji i kulturnih) izvanredne univerzalne vrijednosti. Na popisu prirodne baštine je ukupno 213 lokaliteta (uz 39 mješovita) u 96 zemalja svijeta, 31 u 19 zemalja Europske unije (5 međunarodnih), a 2 u Hrvatskoj.

UNESCO-ovi globalni geoparkovi daju međunarodno priznanje mjestima koja promiču važnost i značaj zaštite geodiverziteta, ali uz aktivno uključivanje lokalnih zajednica.
UNESCO-ovi globalni geoparkovi jedinstvena su, objedinjena geografska područja u kojima se lokalitetima i krajolicima od međunarodnog geološkog značaja upravlja holističkim konceptom zaštite, obrazovanja i održivog razvoja.
Trenutno u 44 zemlje svijeta postoji 161 UNESCO-ovih globalnih geoparkova, dok ih je na području Europske unije  66 u 20 zemalja članica (3 međunarodna), a u Hrvatskoj 2.

Izjava o odricanju od odgovornosti:

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti udruge UPRIS i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva. Materijal na ovoj internetskoj stranici nije nužno sveobuhvatan, cjelovit, točan ili ažuran i može sadržavati poveznice na vanjske internetske stranice i servise nad kojima udruga nema kontrolu i za koje udruga ne preuzima nikakvu odgovornost.

NAPOMENA

Za sve korištene materijale naveden je izvor, a isti se mogu koristiti jedino u neprofitne i edukativne svrhe te prijenos bilo kojeg dijela u neku drugu svrhu podliježe autorskim pravima.