UNESCO GEOPARKOVI EUROPSKE UNIJE

INFORMACIJE O LOKALITETU

Država članica: 
Koordinate: N43°02′, E16°09′
Godina upisa u članstvo: 2019.
Površina: 6661 km²

FOTOGALERIJA

LOKACIJA

Viški arhipelag

Geopark Viški arhipelag udaljena je, rijetko naseljena skupina otoka duž obale Hrvatske. Smješteni u Jadranskom moru, otoci su povezani trajektnim linijama i jednom malom zračnom lukom. Otoci arhipelaga Vis imaju najrazličitije stijene u regiji. Mladi su jer se još uvijek izdižu, a stari jer su sastavljeni od vulkanskih i sedimentnih stijena formiranih duž duboko ukorijenjenih rasjeda u Zemljinoj kori u razdoblju trijasa, tijekom raspada superkontinenta Pangea i otvaranja Tethysovog oceana.

Viški arhipelag dijelom je izgrađen od najstarijih stijena na području Jadrana nastalih prije 220 milijuna godina čime se ističe od ostatka Jadranskih otoka koji su većinom građeni od sedimentnih stijena.

Komiška uvala razlikuje se od svih ostalih uvala na Jadranu jer je nastala prodorom dijapira, velike mase pra-soli iz dubina, koji je oblikovao današnji izgled otoka Visa izdizanjem slojeva sedimentnih stijena. Ostatke dijapira nalazimo i danas na nekim plažama u komiškoj uvali.

Tijekom posljednjeg ledenog doba razina mora bila je 120 metara niža nego danas, a pijesak iz jadranske stepe je snažan vjetar puhao prema brdima, tvoreći pješčane dine i ravnice. Nakon tog razdoblja, prije otprilike 12 000 godina, more je poplavilo stepu pretvarajući brda u otoke. Vrhovi magmatskog prodora ove regije danas su otoci Jabuka, Brusnik, Biševo te Palagruža kao geološki najstariji otok Jadrana, koji poput otoka Brusnika neprestano raste pod utjecajem tektonskih aktivnosti.

IZVORI

http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/earth-sciences/unesco-global-geoparks/list-of-unesco-global-geoparks/croatia/vis-archipelago/
https://geopark-vis.com