UNESCO GEOPARKOVI EUROPSKE UNIJE

INFORMACIJE O LOKALITETU

Država članica: 
Koordinate: N55°49’48”, E011°34’48”
Godina upisa u članstvo: 2015.
Površina: 355 km²

FOTOGALERIJA

LOKACIJA

Odsherred

UNESCO-ov  globalni  geopark Odsherred nalazi se samo 100 km od Kopenhagena, glavnoga grada Danske, i prostire se na površini od 355 km².

Izuzetno geološko naslijeđe prvoga danskoga UNESCO-ovoga  globalnog geoparka sastoji se od ledenjačkih struktura formiranih prije 17 000 godina. Dominantna karakteristika krajolika su tri vrlo različite završne morene nazvana Oderherred lukovima, koja predstavljaju jezgru pejzaža geoparka. Oni su klasičan geomorfološki primjer oblika ledenjaka kakav postoji u vrlo malo drugih područja u Europi.

Kada je početkom 20. stoljeća osnovano društvo geologa,  u Danskoj,  ali i u inozemstvu, skrenula se  pozornost na ledenjačku dinamiku i geologiju ledenoga doba,  odnosno na ledenjački krajolik Odsherreda. Od kraja posljednjeg ledenog doba, postglacijalni i obalni procesi pokazali su se jednako važnima u oblikovanju krajolika te i danas uzrokuju stalne promjene.

IZVORI

http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/earth-sciences/unesco-global-geoparks/list-of-unesco-global-geoparks/denmark/odsherred/
https://geoparkodsherred.dk