UNESCO GEOPARKOVI EUROPSKE UNIJE

INFORMACIJE O LOKALITETU

Država članica: ,
Koordinate: N51°34'13'', E014°43'35''
Godina upisa u članstvo: 2015.
Površina: 578.8 km²

FOTOGALERIJA

LOKACIJA

Muskauer Faltenbogen-Łuk Mużakowa

UNESCO-ov globalni geopark Muskauer Faltenbogen / Łuk Mużakowa je njemačko-poljski međunarodni geopark na površini od 578,8 km². Smješten je u zamišljenoj sredini trokuta koju tvore tri grada: Berlin, Dresden i Zielona Góra.

Geopark pokriva dio sjevernog i srednjoeuropskog ledenjačkog krajolika, a  nastao je tijekom tri ledena doba. Njegova središnja geološka jedinica jedna je od najljepših kompresijskih morena u Europi: luk Muskau, nastao za vrijeme najstarijeg od tri europska ledena doba prije 340 000 godina. Duga je 20 km i široka 20 km. Opterećenje ledenjaka uzrokovalo je zbijanje podzemlja do dubine od oko 300 m što je deformiralo vodoravne sukcesije pijeska, šljunka, gline i lignita tercijarnog razdoblja. Nekonsolidirane stijene ispred ledenjaka nagomilale su se u obliku završne morene od nekih 150 m visine. Tijekom posljednjeg ledenog doba morena je dodatno oblikovana riječnom aktivnošću koja je formirala dolinu duboku 30 m s brojnim meandrima i terasama. Na području su brojne pojave lignita, dina i važnih hladnih mineralnih izvora bogatih željezo-sulfatima.

IZVORI

http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/earth-sciences/unesco-global-geoparks/list-of-unesco-global-geoparks/germanypoland/muskauer-faltenbogenluk-muzakowa/
http://www.muskauer-faltenbogen.de
https://www.facebook.com/Geopark-Muskauer-Faltenbogen-Łuk-Mużakowa-301135693564857