UNESCO GEOPARKOVI EUROPSKE UNIJE

INFORMACIJE O LOKALITETU

Država članica: ,
Koordinate: N46°30'15'', E014°46'21''
Godina upisa u članstvo: 2015.
Površina: 1067 km²

FOTOGALERIJA

LOKACIJA

Karavanke

Karavanke su međunarodni geopark koji je ime dobio po planinskom lancu koji povezuje i istodobno dijeli regije na obje strane granice u Sloveniji i Austriji. Smješten je između dviju alpskih planina koje prelaze 2000 metara: Mt. Petzen/Peca i Mt. Koschuta/Košuta.

Geološka povijest ovoga  geoparka seže gotovo 500 milijuna godina unatrag. Na najvišim vrhovima Karavanka mogu se vidjeti ostaci morskih puževa, morskih ljiljana, pa čak i ihtiosaurskih kostiju, koji svjedoče o bogatom životu nekadašnjega Tetis mora. Prije nekoliko milijuna godina na njegovu dnu  počele su se formirati sedimentne stijene koje danas čine većinu površine geoparka. Ovdje je izbio podmorski vulkan Smrekovec, na mjestu sudara Jadranske i Euroazijske ploče, koji danas tvori jedan od najdužih planinskih lanaca - Alpe. Zbog toga sudara stvorio se nekoliko stotina kilometara dug rasjed koji prolazi kroz geopark i prostire se duboko ispod njegove površine. Također, u geoparku mogu se pronaći prekrasni minerali koji su rijetki drugdje u svijetu.


Područje geoparka bogato je rudarskom i željezarskom tradicijom te su način života i razvoj područja usko povezani s  time. Danas posjetitelje i znanstvenike privlači bogatstvom minerala u starim rudnicima te izvanrednim prirodnim resursima. U ovom geoparku postoji edukativni program za učitelje i radionice za djecu.

IZVORI

http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/earth-sciences/unesco-global-geoparks/list-of-unesco-global-geoparks/austriaslovenia/karawankenkaravanke/
https://www.geopark-karawanken.com