UNESCO GEOPARKOVI EUROPSKE UNIJE

INFORMACIJE O LOKALITETU

Država članica: 
Koordinate: N45°36'27'', E023°22'44''
Godina upisa u članstvo: 2015.
Površina: 1024 km²

FOTOGALERIJA

LOKACIJA

Haţeg

UNESCO-ov globalni geopark Haţeg smješten je u središnjem dijelu Rumunjske, u Južnoj Transilvaniji, u blizini glavnih ruta prema Mađarskoj, Srbiji i Bugarskoj. Reljef ima oblik amfiteatra sa središnjom nizinom, s terasama i livadama okruženima slikovitim planinskim lancima Retezat, Sureamu, Tarcu, Poiana Rusca.

Njegova vegetacija kreće se od alpskoga grmlja i travnjaka, smreke i bukve do bujne hrastove šume, a neke od njih već su se pretvorile u polja i travnjake. Životinjska fauna je vrlo raznolika i sastoji se od stotina vrsta medvjeda, vukova, risa, jelena, svizaca i ptica.

Područje Geoparka predstavlja tektonski bazen razvijen kao odgovor na sudar litosfernih ploča na kraju krede, praćen tektonskim spuštanjem tijekom zatvaranja sjevernog područja oceana Tethys. Sedimentne stijene jure do pleistocena pokrivaju podinu prekambrijsko - paleozojske metamorfne i magmatske stijene. Paleogeografija otkriva da je područje Haţega bilo dio otočja tijekom kasne krede. Značajke kvartarnih ledenjaka, stari kamenolomi i zatvorena eksploatacija bakra također su dio geološke baštine.

Regija je svjetski poznata po svojim patuljastim dinosaurima, poznatim i kao "patuljasti dinosauri Transilvanije" s kraja krede, prije 65 milijuna godina. Geopark slavi ovu posebnu baštinu. Više od deset vrsta dinosaura, biljojeda i mesoždera pronađeno je u fosilnim riječnim i jezerskim naslagama. Od posebnog su interesa otkrivena jaja dinosaura u istim naslagama. Ostali povezani fosili unutar istih naslaga, poput letećih gmazova, ptica, sisavaca, guštera, zmija, žaba, krokodila i kornjača nude veću sliku o svijetu dinosaura i razdoblju nakon njih. Najspektakularniji je golemi pterosaur, leteći gmaz, nazvan Hatzegopteryx, po regiji i gradu. Ovo  golemo stvorenje, možda najveća leteća životinja ikada, imalo je raspon krila od 12 metara. U Geoparku su također dobro dokumentirane vulkanske stijene - tufovi, lave i krateri koji  svjedoče o erupcijama koje su se događale u doba dinosaura.

IZVORI

http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/earth-sciences/unesco-global-geoparks/list-of-unesco-global-geoparks/romania/hateg/
http://www.hateggeoparc.ro/new/