UNESCO GEOPARKOVI EUROPSKE UNIJE

INFORMACIJE O LOKALITETU

Država članica: 
Koordinate: N44°34’19”, E001°41’11”
Godina upisa u članstvo: 2017.
Površina: 1855 km²

FOTOGALERIJA

LOKACIJA

Causses du Quercy

Geopark Causses du Quercy nalazi se na jugozapadu Francuske, u sjevernom dijelu regije Occitanie / Pyrenees-Méditerranée. Vapnenački plato Quercy, zvan Causses, izdvaja se iz nizina akvitanskog bazena s kojima graniči na jugu i zapadu (prosječno 135 m nadmorske visine) i iz planinskog područja Središnjeg masiva smještenog na sjeveru i istoku (prosječno 700 m nadmorske visine, a vrhunac je na 1885 m).

Causse nastaje od jurskih karbonatnih stijena taloženih tijekom otvaranja Atlantskog oceana, a rezultat je intenzivne krške aktivnosti koja je započela prije 70 milijuna godina. Kao rezultat jedinstvenih geoloških okolnosti, Quercy stvara izvanredni fosilni zapis. U stvari, te drevne špilje bile su isklesane tijekom prvoga krškog razdoblja, a zatim su zapečaćene glinom bogatom fosfatima koji sadrži tisuće fosila u savršenim uvjetima očuvanja. Quercy palaeokrš najduži je kronološki niz trenutačno poznat u kontinentalnom području širom svijeta i omogućio je bilježenje klimatskih i okolišnih uvjeta za evoluciju života (europska referenca za gornje eocenske i oligocenske epohe). Prije 3,5 milijuna godina nastavljeno je okršavanje koje je omogućilo razvoj tipičnih krških oblika poput ponikvi, špilja i uvala. Time je ovo područje postalo pravi „laboratorij za prirodnu evoluciju“  međunarodnog značaja.

Svaki od 48 geolokaliteta koji su dostupni posjetiteljima govori dio lokalne geološke priče. Četiri kategorije opisuju geološki interes svakoga  integriranoga geolokaliteta: paleokrš, korištenje krša od strane ljudi, prirodni krš i geološka povijest teritorija. S druge strane, 110 ostalih geolokaliteta posvećeno  je isključivo istraživanju.

IZVORI

http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/earth-sciences/unesco-global-geoparks/list-of-unesco-global-geoparks/france/causses-du-quercy/
https://web.facebook.com/parcdescaussesduquercy?_rdc=1&_rdr