UNESCO GEOPARKOVI EUROPSKE UNIJE

INFORMACIJE O LOKALITETU

Država članica: 
Koordinate: N42°28'00'', E001°49'18''
Godina upisa u članstvo: 2015.
Površina: 1300 km²

FOTOGALERIJA

LOKACIJA

Catalunya Central

UNESCO-ov globalni geopark Catalunya Central (središnja Katalonija), smješten u srcu Katalonije, sadrži brojna nalazišta geološke i rudarske baštine te svjedoči  o snažnoj ljudskoj prisutnosti koja je ovom području dala jaku osobnost, sjajnu kulturu i tradiciju.

Prije više od 36 milijuna godina, na većem dijelu Katalonije postojalo je more koje je nestajalo i isparilo sa izdizanjem Pireneja. Ovaj je proces ostavio spektakularne kamene formacije i bogate prirodne resurse koji su definirali krajolik geoparka. Stijene su uglavnom sedimentne i iz eocenske i rane oligocenske dobi te su prvo taložene u morskim sredinama i nakon izoliranja iz mora (prije oko 37 milijuna godina). Katalonski kalijev bazen, svjetski je važan primjer taloženja evaporitnih stijena, s mineralima poput halita (obična sol-NaCl) i silvita (KCl), nastalog prije 37 milijuna godina za vrijeme izdizanja Pireneja. Nadalje,  tu su i jedinstvene planine Montserrat i Sant Llorenç del Munt. Drugi su krški elementi poput špilja Saltpetre i špilja El Toll, potonji s važnim prapovijesnim te faunističkim i ljudskim ostacima. Područje geoparka reprezentativno je i prema važnim nalazima fosila kopnenih kralježnjaka iz razdoblja kvartara.

IZVORI

http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/earth-sciences/unesco-global-geoparks/list-of-unesco-global-geoparks/spain/central-catalonia/
https://www.facebook.com/geoparccatalunyacentral/