UNESCO GEOPARKOVI EUROPSKE UNIJE

INFORMACIJE O LOKALITETU

Država članica: 
Koordinate: N36°47’22”, W002°14’14”
Godina upisa u članstvo: 2015.
Površina: 500 km²

FOTOGALERIJA

LOKACIJA

Cabo de Gata-Níjar

UNESCO-ov globalni geopark Cabo de Gata-Níjar nalazi se u jugoistočnom dijelu Španjolske, u regiji Andaluzija, unutar provincije Almeria i općina Almería, Carboneras i Níjar. Teritorij je okrenut Sredozemnome moru, uz granicu koja dijeli europsku i afričku tektonsku ploču. Ovo je jedno od rijetkih subpustinjskih područja u Europi i bilo je prvo zaštićeno morsko i kopneno područje u Andaluziji. Bogata prirodna i kulturna baština Geoparka prepoznata je s različitim međunarodnim oznakama: WII (Lista Ramsarske konvencije), Rezervat biosfere (MaB), Posebno zaštićeno područje od mediteranskog značaja (SPAMI), Zaštićeno područje Natura2000, Nacionalno istraživanje mora i Europska povelja održivog turizma (ECST).

Georaznolikost ovoga globalnoga geoparka obično se povezuje s vulkanskim lancem Cabo de Gata, najsloženijim i najopsežnijim vulkanskim ležištem na Pirenejskom poluotoku starosti od 16 do 8 milijuna godina. Vulkanski kompleks klasificiran je kao intermedijarni tip (andeziti i daciti). Vrijedno je spomenuti i plažu Las Salinas s brojnim pticama plamencima (flamingo).

Iznimni vremenski uvjeti na  području i subpustinjska patuljasta vegetacija posjetitelju omogućuju uživanje u geološkom krajoliku: vulkanske kupole, tokovi lave, stubovi, aluvijalne lepeze, obalne litice, nasipi i fosilizirani grebeni. Unutar geoparka identificirano je 39 geoloških nalazišta  kulturnog i znanstvenog značaja, a većina njih također je uključena u andaluzijski popis geoloških nalazišta.

Ova polusušna klima i loše tlo podržavaju iznenađujuće bogatstvo biljnih vrsta koje se svrstavaju među najraznolikije u Europi. U geoparku  je više od 1000 endemskih biljnih vrsta, od kojih su stotine vrlo malene i žive samo kratko, neke tek danima. Postoje i izvanredne zajednice morskih, stepskih i slanih močvara.

IZVORI

http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/earth-sciences/unesco-global-geoparks/list-of-unesco-global-geoparks/spain/cabo-de-gata-nijar/
https://www.facebook.com/cabo.de.gata.naturalpark/