UNESCO GEOPARKOVI EUROPSKE UNIJE

INFORMACIJE O LOKALITETU

Država članica: 
Koordinate: N52°59'47'', W009°23'21''
Godina upisa u članstvo: 2015.
Površina: 530 km²

FOTOGALERIJA

LOKACIJA

Burren i klifovi Moher

Smješten na zapadnoj obali Irske, UNESCO-ov globalni geopark Burren i klifovi Moher ima površinu od 530 km2. Omeđen je obalnim liticama Atlantika (visina 10-200 m) na zapadu, nizinom Gorta na istoku i niskim brdovitim terenom na jugu. Velik dio kopna nalazi se na nadmorskoj visini od 100-200 m; najviša točka je Slieve Elva na 344 m. Područje vapnenca koje obuhvaća većinu geoparka ima nekoliko rijeka i samo jednu (rijeku Caher) koja teče cijelom dužinom po površini.

Geološki krajolik je zaglađen radom ledenjaka po vapnenačkim brdima karbonske starosti (prije 300 milijuna godina) bogatim fosilima, a pronalaze se i strme morske litice; sezonska jezera i goleme mreže podzemnih špilja. Ovaj krajolik domaćin je rijetkih prirodnih staništa i jedinstvenih cvjetnih vrsta koji se ne nalaze nigdje drugdje.

UNESCO-ov globalni geopark Burren i klifovi Moher formiran je od vapnenaca, pješčenjaka i glinenih škriljevaca karbonske starosti (320-300 Ma). Vapnenaci su nastali u uvjetima tople plitke vode na karbonatnom šelfu blizu ekvatora. Fosilnih brahiopoda, koralja i krinoida ima u izobilju. U vapnencima je  obilje špilja, uključujući jedan od najdužih visećih stalaktita na svijetu koji je otvoren za javnost. Tipični fosili su goniatiti, školjke i biljni materijal. Tu se nalaze neki od najboljih primjera nekadašnje deltske sedimentacije na svijetu.

IZVORI

http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/earth-sciences/unesco-global-geoparks/list-of-unesco-global-geoparks/ireland/burren-cliffs-of-moher/
https://www.burrengeopark.ie
https://www.facebook.com/BurrenGeopark/