UNESCO GEOPARKOVI EUROPSKE UNIJE

INFORMACIJE O LOKALITETU

Država članica: 
Koordinate: N49°32'11'', E008°34'07''
Godina upisa u članstvo: 2015.
Površina: 3500 km²

FOTOGALERIJA

LOKACIJA

Bergstraße-Odenwald

Tekst:

UNESCO-ov globalni geopark Bergstraße-Odenwald  nalazi se na jugozapadu Njemačke, 50 km južno od grada Frankfurta, između doline Rajne na zapadu i doline Majne na istoku. Regija je smještena između rijeka Rajne (Z), Majne (S), Neckar (J) i brda Odenwald u središtu. Prostire se na površini od 3500 km². Tri UNESCO-ve svjetske baštine (Messel Pit, opatija Lorsch, Rimski limesi) smještene na tom području važni su partneri  UNESCO-voga globalnoga geoparka. Uz to, u zapadnom dijelu nalazi se i jedan europski prirodni rezervat za ptice. Krajolik varira od poljoprivrede (dolina Rajne) i poljodjelstva (Kristalliner Odenwald) do šumarstva (Bunter Sandstone Odenwald).

Globalni teritorij geoparka predstavlja četiri glavne geološke jedinice  tijekom 500 milijuna godina povijesti Zemlje. Zapadni "Kristalliner Odenwald" sastoji se od magmatskih intruzivnih stijena (npr. granita, gabra) i metamorfnih škriljevaca (starosti 500 - 340 milijuna godina). Pješčenjaci i muljnjaci „Bunter Sandkasten Odenwalda“ taloženi su u privremenim rijekama i jezerima (prije 245 milijuna godina). Vapnenaci s područja "Muschelkalk" taloženi su u plitkom moru. Rascjep gornjega "Rajnskog Grabena“ započeo je prije otprilike 50 milijuna godina i još je uvijek aktivan (o čemu neprestano svjedoče i potresi). Vulkanske faze su dokumentirane u bazaltima, ritolitima i fonolitima.  Razdoblja vremenskih prilika, erozije i taloženja tijekom ledenih doba (prije 2 milijuna do 10 000 godina) izmijenili su krajolik kakav danas vidimo. Ova regija otkriva ne samo veliku raznolikost magmatskih i sedimentnih stijena već i tragove dvaju globalnih tektonskih događaja: Variskanska orogeneza, nekadašnji rov kontinentalnog sudara i Rajnu Graben, početnu fazu izgradnje alpskoga gorja. Dakle, ovo područje pruža jedinstven prozor u Zemljinu povijest, uvid u dinamične procese našega planeta. Geološka baština od međunarodnog značaja je UNESCO-ova svjetska baština "Messel Pit", s jedinstvenim fosilima i klimatskom arhivom (vulkanska maar struktura, starosti 48 milijuna godina).

IZVORI

http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/earth-sciences/unesco-global-geoparks/list-of-unesco-global-geoparks/germany/bergstrasse-odenwald/
https://www.facebook.com/geo.naturpark/