UNESCO GEOPARKOVI EUROPSKE UNIJE

INFORMACIJE O LOKALITETU

Država članica: 
Koordinate: N44°25’40.78”, E008°35’12.83”
Godina upisa u članstvo: 2015.
Površina: 392 km²

FOTOGALERIJA

LOKACIJA

Beigua

UNESCO-ov  globalni geopark Beigua nalazi se u Liguriji, na sjeverozapadu Italije, blizu granice s Francuskom. Uključuje regionalni park prirode Beigua i široku zonu povezanu s parkom prirode. Masiv Beigua dominira obalom s vrhovima iznad 100 metara nadmorske visine te s  planinom Beigua doseže visinu od 1287 m.

Globalni geopark Beigua  jedno je od najzanimljivijih područja Ligurije i važno je za razumijevanje geološke povijesti Italije, posebno evolucije Alpa i Apenina. Područje ima izuzetnu geološku raznolikost izvanredne znanstvene vrijednosti i rezultiralo je formiranjem velikog broja pejzaža i bogatim reljefnim oblicima. Geološki, područje uglavnom karakterizira ofiolitni izdanak s alpskim metamorfnim utiskom koji predstavlja ulomak izvornog oceana iz razdoblja jure (od prije 200 do 145 milijuna godina). Globalni geopark Beigua također uključuje i fascinantne, dobro očuvane paleontološke izdanke tropske fosilne faune i flore kao što su lišće, školjke i koralji oligocenske starosti; specifični minerali nalaze  se uglavnom u ofiolitnom području poput spektakularnih primjera granata. S geomorfološkog stajališta, Beigua otkriva osebujne forme izvedene iz periglacijalnog okruženja, a pruža i dokaze kolebanja razine mora kao što su morske terase smještene u obalnom pojasu i Varazzeu te impresivni kanjoni i oligocenski konglomerati iz Val Gargasse, na području Rossiglionea.

Uz  to, Beigua ima i najbogatiju biološku raznolikost u Liguriji. Na ekologiju područja snažno utječu geološki i geomorfološki elementi, a  identificirano  je 26 glavnih vrsta „okolišnih jedinica“. Vegetacija ovoga globalnog geoparka jedinstvena je za to područje i uključuje oko 1130 biljnih vrsta.

IZVORI

http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/earth-sciences/unesco-global-geoparks/list-of-unesco-global-geoparks/italy/beigua/
http://www.parcobeigua.it