UNESCO GEOPARKOVI EUROPSKE UNIJE

INFORMACIJE O LOKALITETU

Država članica: 
Koordinate: N45°58′59” E04°43′00”
Godina upisa u članstvo: 2018.
Površina: 1550 km²

FOTOGALERIJA

LOKACIJA

Beaujolais

Geopark Beaujolais nalazi se u regiji Auvergne-Rhône-Alpes, u jugoistočnoj Francuskoj. Beaujolais je poznat u svijetu po svojim vinima, a njegova  iznimna geološka raznolikost oblikovala se gotovo 500 milijuna godina. Regiju karakteriziraju tri vrste topografskog reljefa: ravnica rijeke Saône na istočnoj granici, vinogradarsko područje sastavljeno od blagih padina koje prekidaju doline prekrivene šumom i planine Beaujolaisa koje se protežu cijelim zapadom i dosežu visine iznad 1000 m na granici regije.

UNESCO-ov globalni geopark smješten je na istočnom rubu Središta masiva i ima bogatu i složenu geologiju.  S izravnim pogledom na Alpe uživa povlašteni geografski položaj u srcu Europe. Magmatske i metamorfne stijene u podini nude sveobuhvatnu povijest evolucije hercinskog orogenskog pojasa, niza planinskih lanaca razvijenih tijekom kasnog paleozoika (prije 350 do 290 milijuna godina) kao rezultat sudara superkontinenata Gondwane i Laurazije. Ovo razdoblje geološke povijesti Beaujolaisa izvanredan je dokaz geoloških procesa koji su se odvijali u dubokim korijenima visokogorskog lanca i ključnog su značaja za globalnu paleogeografiju. Sekundarne sedimentne serije pokrivaju razdoblje od gotovo 80 milijuna godina. Raznovrsnost litologija i struktura povezana je s raznolikom morskom geološkom poviješću, obilježenom širokim rasponom taložnih okoliša. Tektonski pokreti tijekom paleogena (prije 45 do 25 milijuna godina) i tijekom neogena (prije 10 do 5 milijuna godina) odnosili su se na stvaranje Pirineja, a nakon toga su Alpe uzrokovale intenzivno lomljenje podinskoga i sedimentnoga pokrivača te opći pomak geoloških sekvenci na istok.

Koristeći širok spektar geoloških formacija, područje Beaujolaisa bilo je predmet brojnih znanstvenih studija, svih glavnih znanstvenih tema kako temeljne tako i primijenjene geologije. Formiran je specifični prirodni okoliš poput močvara, pašnjaka i šuma na kiselim ili vapnenačkim talima, močvarama, visinskim močvarama i travnjacima koje obitavaju brojne jedinstvene biljne i životinjske vrste.

IZVORI

http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/earth-sciences/unesco-global-geoparks/list-of-unesco-global-geoparks/france/beaujolais/
https://www.geopark-beaujolais.com