UNESCO GEOPARKOVI EUROPSKE UNIJE

INFORMACIJE O LOKALITETU

Država članica: 
Koordinate: N46°58'35'', E017°55'43''
Godina upisa u članstvo: 2015.
Površina: 3244 km²

FOTOGALERIJA

LOKACIJA

Bakony–Balaton

UNESCO-ov globalni geopark Bakony-Balaton smješten je u središnjem dijelu mađarskoga Podunavlja, na sjeverozapadu Karpatskog bazena Srednje Europe. UNESCO-ov globalni geopark, okružen mladim prekrivenim planinskim lancima, nalazi se na granici četiri glavne geografske regije. Stoga ga karakterizira velika raznolikost geoloških, topografskih, klimatskih i hidroloških značajki i velika biološka raznolikost: na sjeveru Podunavski lanac, na jugu Podunavska brda, na Istoku Velika nizina, a na zapadu Mala Običan. Ova područja okružuju jezero Balaton, najveće jezero u Srednjoj Europi. Pretežni dio UNESCO-voga globalnoga geoparka  je tzv. Bakonyvidék, koji se sastoji od sljedećih  područja: Sjeverni Bakoni, Južni Bakoni, Balaton i brda Keszthely (Kestel). Bazen Tapolca nalazi se između tri potonja područja.

Geopark  je geološko-geomorfološki mozaik i obuhvaća 172 različite formacije.  Bakony-Balaton, sa svojom dugom tradicijom geoloških istraživanja, jedno je od mjesta na Zemlji gdje se izvanredna georaznolikost ne samo opisuje u znanstvenim radovima, već se lijepo odražava i u krajoliku. U njemu se mogu pronaći metamorfne stijene stare 400 milijuna godina, fosilne trijasne karbonatne stijene, kredne stijene koje sadrže fosile dinosaura i krške planine Bakony, sedimenti bivšeg Panonskog mora (jezera) koji sadrže raznolike endemske vrste mekušaca te brojne klisure i krške visoravni.  Stotine vrtača, 700 špilja, labirint termalne vode dug 12 km ispod grada (Tapolca špilja ispunjena vodom, najposjećeniji geolokalitet) i najveće toplo jezero u Europi (Hévíz). Brdoviti vulkanski ostaci bazena Tapolca (pliocenske starosti) i 'mora kamenja' oko bazena Káli također su geološko-geomorfološka znamenitost.

IZVORI

http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/earth-sciences/unesco-global-geoparks/list-of-unesco-global-geoparks/hungary/bakony-balaton/
http://www.geopark.hu
https://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark/