UNESCO GEOPARKOVI EUROPSKE UNIJE

INFORMACIJE O LOKALITETU

Država članica: 
Koordinate: N46°07’09”, E010°45’08”
Godina upisa u članstvo: 2015.
Površina: 1,188 km²

FOTOGALERIJA

LOKACIJA

Adamello-Brenta

UNESCO-ov globalni geopark Adamello-Brenta nalazi se u Retijskim Alpama, talijanskom sektoru južno-središnjih Alpa, u zapadnom dijelu Trentina, između dolina Giudicarie, Non i Sole.  Adamello-Brenta predstavlja ključno područje za razumijevanje geološke povijesti Alpa, a karakterizira ga snažna georaznolikost zbog prisutnosti dva velika planinska masiva (Adamello i Brenta) koji su geološki i geomorfološki vrlo različiti. Zbog svoje znanstvene važnosti i ljepote, Brenta Dolomiti su 2009. godine prepoznati kao UNESCO-va svjetska baština. 

Teritorij je karakteriziran postojanjem tektonskih granica između Austrijskih i Južnih Alpa. Geološke jedinice svjedoče o dugoj i složenoj geološkoj evoluciji koja je započela u donjem paleozoiku (prije otprilike 400-500 milijuna godina): glavni koraci ove evolucije jasno su definirani iz orogeneze koja je predhodila alpskoj i od alpske orogeneze koja je započela u kredi (prije oko140-65 milijuna godina), a nastavlja se i dalje (neotektonika, seizmičnost). Pejzaž pokazuje rad ledenjaka koji su intenzivno oblikovali područje i krške pojave u grupi Dolomit, kako na površini tako i na dubini.

 Geopark se također odlikuje biološkom raznolikošću s brojnim endemskim vrstama, s više od 1400 vrsta flore i gotovo svim vrstama alpske faune.

IZVORI

http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/earth-sciences/unesco-global-geoparks/list-of-unesco-global-geoparks/italy/adamello-brenta/
http://www.pnab.it
https://www.facebook.com/pnabgeopark/